Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(Download) "Sanningens vÀgar" by Monica Lauritzen ~ Book PDF Kindle ePub Free

Sanningens vÀgar

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Sanningens vĂ€gar
  • Author : Monica Lauritzen
  • Release Date : January 21, 2012
  • Genre: Nonfiction,Books,
  • Pages : * pages
  • Size : 7781 KB

Description

Varför firar vi August Strindberg men har glömt bort Anne Charlotte Leffler? BĂ„da föddes 1849 och pĂ„ 1880-talet rĂ€knades Anne Charlotte Leffler som Sveriges frĂ€msta författare. Hennes dramer och övriga författarskap handlar om den verklighet en kvinna frĂ„n hennes egen miljö mötte: hon skrev om kvinnors rĂ€tt till sjĂ€lvstĂ€ndighet, arbete, egendom, utveckling och kĂ€rlek – men ocksĂ„ om klassklyftor.

Redan som tonÄring var Anne Charlotte Leffler instÀlld pÄ att bli författare och 1869 debuterade hon med en novellsamling som skrevs under pseudonym. LÀnge var anonymiteten en förutsÀttning för hennes skrivande; hon var gift med hÀradshövdingen Gustaf Edgren, som tolererade men inte uppmuntrade hennes skapande.

Men Anne Charlotte Leffler slog sig fram och mötte respekt frÄn tidens intellektuella, sÄ smÄningom under eget namn. I fyrtioÄrsÄldern skilde hon sig och gifte om sig med den italienske hertigen Pasquale Del Pezzo. De fick en son, men nÄgra mÄnader senare avled hon av bukhinneinflammation. DÄ stod hon inför en lovande internationell karriÀr.

Monica Lauritzen, som hÀrom Äret skrev en fyllig biografi om Emilie Flygare-Carlén, lyfter nu Äter fram en stor men halvt bortglömd kvinnlig författare. Hon berÀttar om Anne Charlotte Leffler sÄ att lÀsaren riktigt kÀnner vad den kvinna har att kÀmpa mot som Àr inknuten i snörliv och konventioner. Och man lockas att genast ta del av hennes tankar, berÀttelser och skÄdespel.


PDF Books "Sanningens vÀgar" Online ePub Kindle